2024-03-20Dia Mundial de l'Aigua

Dia Mundial de l'Aigua

Cada any, el Dia Mundial de l’Aigua se celebra el 22 de març amb la finalitat de centrar l’atenció en la importància de l’aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídrics.

Aquest any, la campanya a escala internacional té com a lema “Aigua per a la pau “, triat per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

Més de 3.000 milions de persones a tot el món depenen de l'aigua que travessa les fronteres nacionals. No obstant això, només 24 països tenen acords de cooperació per a tota la seva aigua compartida.

Quan l'aigua és escassa o contaminada, o quan la gent té accés desigual o sense accés, les tensions poden augmentar entre comunitats i països. Els conflictes són una realitat cada vegada més palpable en diverses regions del món, on en algunes àrees, especialment en zones àrides i semiàrides, les disputes pel control de fonts hídriques han portat a disputes locals, regionals i fins i tot internacionals.

Aquests conflictes no només amenacen la seguretat i la disponibilitat de l'aigua, sinó que també poden tenir implicacions greus per a la pau i l'estabilitat a les regions involucrades, subratllant la urgència d'una gestió equitativa i sostenible dels recursos hídrics a nivell global.

A mesura que augmenten els impactes del canvi climàtic i creixen les poblacions, hi ha una necessitat urgent, dins i entre països, d'unir-nos per protegir i conservar el nostre recurs més preuat.

La salut pública i la prosperitat, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen d'un cicle de l'aigua que funcioni correctament i es gestioni de manera equitativa.

L'aigua pot crear pau o provocar conflictes. Quan l'aigua és escassa o contaminada, o quan la gent lluita per accedir-hi, les tensions poden augmentar. En cooperar amb l'aigua, podem equilibrar les necessitats d'aigua de tothom i ajudar a estabilitzar el món.

La prosperitat i la pau depenen de l'aigua. A mesura que les nacions gestionen el canvi climàtic, la migració massiva i els disturbis polítics, han de posar la cooperació en matèria d'aigua al centre dels seus plans.

L'aigua ens pot treure de la crisi. Podem fomentar l'harmonia entre comunitats i països unint-nos al voltant de l'ús just i sostenible de l'aigua, des de les convencions de les Nacions Unides a nivell internacional fins a les accions a nivell local.

Coincidint en el context actual de greu sequera que tenim, la nostra contribució per millorar la sostenibilitat dels recursos hídrics del nostre voltant seria l'estalvi d'aigua; aquesta és l’acció més important que podem fer a nivell individual. Fes la teva part. Fes el que puguis.

Podeu ampliar la informació en la web de les Nacions Unides del dia mundial de l’aigua: https://www.un.org/es/observances/water-day

Històric de notícies

AIGÜES DE BLANES, S.A. · Servei Municipal d'Abastament d'Aigua Potable